Épp most fejeztem be a Marvel NOW! első számát, az Uncanny Avengers #1-et. Egyelőre halvány lila gőzöm sincs, hogy hová akar kilyukadni mindezzel Remender - a borítón egyik oldalt három klasszikus Avengers tagot láthatunk (Thor, Scarlet Witch, Cap), míg a másikon három X-Men veteránt (Havok, Rogue, Wolverine). Nem olvastam a AvX eventet (még sehol sem tartok a modern Marvel maratonommal), de a fontosabb események már így is elárasztották az internetet (spoilerekre való tekintet nélkül), s a fórumok tanúsága szerint nagyjából mindent tudok, ami ahhoz kell, hogy nyugodt szívvel belevághassak ebbe az új címbe...

...leszámítva persze, hogy Alex Summers miért vált ilyen fontos alakká azon felül, hogy Scott testvére, illetve hogy Wolverine mégis hogy fog visszatalálni az Avengers karjai közé úgy, hogy a szám igen sok oldalt szentel annak megalapozására, hogy végül Logan veszi át az akadémia igazgatását (persze a Wolverine and the X-Men-ben már hónapok óta ez volt a felállás, de akkor is).

Remender hozza a tőle elvárható színvonalat a történetvezetés és párbeszédek tekintetében, értsd: nem kapok úgy agyidegérgörcsöt, mint Bendis-t olvasva ha elszalad vele a ló... De ez az ügyeletes főgonosz által összeverbuvált villain-kommandó igencsak aláássa a füzet több mint 20 oldalon át tartó hangvételét. Nem temetem a képregényt, csak nem értem, hogy most a modern Marvel irányvonalát füzi tovább vagy egy újabb Uncanny X-Force-hoz hasonló high concept cucchoz lesz-e szerencsénk.

Sajnos John Cassaday rajzai sem könnyítik meg a képregény leendő hangvételének beazonosítását: míg Jerome Opena-t látva mindig tudom, hogy ízig-vérig "képregényes" ötletekre, helyszínekre és fordulatokra számíthatok, addig Cassaday munkái mindig tiszteletet parancsoló realizmust, jó értelemben vett filmszerűséget árasztottak.

Na de lehet, hogy pont ez az ambivalencia a lényeg. Már maga a cím is ellentmondás: az Uncanny általában véve az X-címek előtagja volt, s a Marvel eddigi tapasztalataim szerint mindig éles határt húzott az Avengers, s X-Men "családok" közé, s itt nem a karakterekre, sokkal inkább az atmoszférára gondolok. Összességében megelőlegezem a 8 pontot a 10-ből, bár szívem szerint levonnék egy felest a felemás keresztezésért. Majd az arc végén eldől, hogy hosszútávon mennyire lehet működőképes a dolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://keprege.blog.hu/api/trackback/id/tr424823308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.16. 09:37:59

szóval a 6 fős Angyal csapatban 4 mutáns?

ghavin 2012.10.16. 10:01:52

@doggfather: Nem egészen. Amikor Cap felkínálja Alex Summers-nek, hogy vezesse az Avengers "egyik" osztagát, az azt is jelenti, hogy az Avengers terebélyes névsora nem redukálódott erre a 6 karakterre, ellenben előreláthatóan ők lesznek a cím központi szereplői. Scarlet Witch pedig annak ellenére, hogy eredetét tekintve mutáns, tradicionálisan az Avengers-hez sorolódik. Más kérdés hogy a mutáns-nem mutáns dráma már az első számtól gyújtóponttá válik Rogue és Wanda között, amit személy szerint én már az AvX előtt is halálosan untam - remélhetőleg Remender tud újat mutatni ezen a téren is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.16. 10:27:25

@Ghavin: tudom, hogy a Boszi angyal amikor éppen nem gonosz mutáns, de akkor is mutáns, nem?? :D

ghavin 2012.10.16. 10:48:32

@doggfather: De, mégis több mint 45 éve hosszabb-rövidebb megszakításokkal Avengers tag is. Az Avengers lényege az lenne, hogy származásra való tekintet nélkül fogad be tagokat, míg például az X-Men tudomásom szerint mutáns-exkluzív.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.16. 10:57:26

@Ghavin: persze, persze értem én, hogy miről beszélsz.

Annyit jegyeztem meg, ha ránézel erre képre az első gondolatod nem az, hogy Angyalok, hanem, hogy X-men, mert több benne a mutáns.

ghavin 2012.10.16. 11:14:50

@doggfather: A címlapon baloldalt álló karakterek mindhárman klasszikus Avengers tagok, függetlenül attól, hogy egyikük mutáns. Továbbá Wanda tudomásom szerint a Marvel univerzumának fősodrában (616) soha nem is volt tagja az X-Mennek.

ghavin 2012.10.16. 11:21:47

Egyébként pedig a Marvel legutóbbi "eredet-felelevenítője" is az általam leírt status quo-t igazolja a múltra visszamenőleg: www.comicbookdb.com/issue.php?ID=238615 (collected in Avengers Mythos: www.comicvine.com/avengers-mythos-avengers-mythos/37-332004/)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.10. 11:48:53

nem arról volt szó, hogy többet is fogsz írni erről a marvel now-ról, meg a dc new 52ről így egy év távlatában???

ghavin 2012.11.14. 09:34:24

@doggfather: Mostanában elég elfoglalt vagyok, illetve leszek a következő egy-két hónapban. Lehet hogy a végén nem is fogok részletes beszámolót írni, csupán rövidke összefoglalót az általános benyomásaimról.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.27. 11:25:27

@Ghavin: okés, azért majd néha csekkollak, hogy áll a blog.
süti beállítások módosítása